Glögg

Bra glöggrecept för dig som vill koka egen glögg i jul. God glögg med whisky, konjak eller andra smaksättningar, hitta din favorit här!

Gör årets glögg precis som du vill ha den. Hemgjord glögg är roligt matpyssel och en bra gå-bort-present. Här har vi samlad våra mest populära recept på hemgjord glögg till advent och jul.

Nyhetsmorgons vinguru Bengt Frithiofsson ger sina bästa glöggtips i videoklippet ovan.

Glögg är en starkt kryddad dryck med anor från medeltiden. Glögg serveras oftast varm till jul och adventsfirande, gärna med russin och skållad mandel som tillbehör. Namnet glögg, som förr hette glödg, är en förkortning av "glödgat (bränn-)vin". Själva glödgningen gick ut på att man hällde brännvin på en sockertopp som lagts på galler över vinet. Sedan var det bara att tända på så att sockret smälte ner i drycken.


Glühwein är tysktalande länders motsvarighet till glögg. Medan glögg kan innehålla starksprit, brukar glühwein endast utgöras av kryddsatt vin, ibland utspätt med vatten.

Gott till glöggen

Pepparkaka med ädelost »

Läs mer

Glöggrecept