Mama Theresas pasta med prosciutto crudo

Mama Theresas pasta med prosciutto crudo
Foto: Lina Eriksson

I Italien använder man normalt sett bara proscitto till antipasto. Får man däremot rester över så kan det användas i pastarätter. Här är Mamma Theresas pasta med prosciutto crudo.

Vintips: Umani Ronchi Casal di Serra 2008. Artnr 12419, 79 kr

10 februari 2010
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 2 st röda paprikor, rostade, skalade och tärnade eller en burk rostade paprikor
  • 2 tsk olivolja extra vergine
  • 8 st tomater, blancherade, skalade och tärnade eller 2 burkar skalade hela tomater utan juice
  • 1 st vitlöksklyfta, krossad
  • 2 msk olivolja extra vergine
  • 120 g prosciutto crudo, strimlad
  • 2 krm peperonicinoflagor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, malen
  • 1 dl färska örter, t.ex. persilja, timjan, basilika, hackade
  • 3 msk olivolja extra vergine
  • 400 g pasta t.ex. tagliatelle

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Dela, skölj och kärna ur paprikan.
  3. Lägg på plåt och ringla över olivolja.
  4. Grilla ca 15 minuter i ugnen tills skalet blivit svart och går att skala av.
  5. Blanchera tomaterna snabbt i kokande vatten. Lägg i iskallt vatten och skala av skalet.
  6. Stek vitlöken i oljan i en stekpanna.
  7. Tag upp vitlöken och tillsätt prosciutto, paprika och tomat. Stek allt i ca 10 minuter.
  8. Tillsätt salt och peperoncino.
  9. Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen.
  10. Blanda med fräset.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept