Lamm på rödbete

Lamm på rödbete
Foto: Tv4

Lamm på rödbete

Av: Drifa Yngvadottir

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

1h

Lammfilé, lammkorv och rödbetsrisotto. Vinsås med smak av choklad. En söt-salt blandning av dadlar och sardeller samt färsk grön sparris. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 lamminnerfiléer

marinad

  • 0,5 dl olja
  • 4 msk honung
  • 1 msk rosmarin
  • 2 msk salvia
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2 msk cognac
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk svartpeppar, nymalen
  • 2 salsicciakorvar (av lamm, kryddiga)
  • 10 färska dadlar
  • 35 g sardellfiléer i olja
  • 2 msk basilikaolja

Rödbetsrisotto

  • 3 rödbetor, tärnade
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 1,2 l köttbuljong
  • 200 g parmesanost, riven
  • 3 krm svartpeppar
  • 8 gröna sparrisar

Sås

  • 2 msk rörsocker
  • 4 msk balsamvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk kalvfond (koncentrerad)
  • 1 krm vitpeppar
  • 50 g mörk choklad, hackad
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Lägg lammfiléerna i påse med alla ingredienser till marinaden, låt stå i kylen över natten. Ta fram köttet och låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme innan tillagning. Bryn filéerna på panna och stek vidare i ugn tills innertemperaturen är ca 55 °C. Ta ut och låt lammet vila lite i sitt bakplåtspapper. (ej folie)
  2. Risotton: Koka upp buljongen och håll den varm. Fräs löken gyllene i smör. Tillsätt arborioriset och fräs tills riskornen är glansiga och lätt genomskinliga, de får inte brynas. Späd med lika delar hönsbuljong och vin så att riset täcks. Låt koka upp och koka någon minut, rör kontinuerligt. Späd sedan kontinuerligt med mer hönsbuljong och vin. Rör om med jämna mellanrum under hela koktiden. Koka riset cirka 15 minuter tills det fortfarande har lite tuggmotstånd och det mesta av vätskan har kokat bort. Om riset är för torrt, späd med lite vatten. Blanda ner rödbetorna och låt dem bli genomvarma. Tillsätt parmesan och låt smälta under omrörning. Salta och peppra. Avsluta med en klick smör.
  3. Korven: Ta en stekpanna och lägg i korvarna, fyll på med vatten så det täcker ca 1/3 av korven. Koka och vänd runt korvarna till vattnet har kokat bort, stek vidare så du får en liten yta på korven.
  4. Sås: Häll balsamvinäger, vin, vatten och kalvfond i en kastrull. Koka upp och tillsätt socker och vitpeppar.
  5. Koka ca 15 minuter. Smält ner den hackade chokladen.
  6. Sardell och dadelröra: Ta ur kärnorna från dadlarna och hacka. Hacka sardellerna. Lägg ner allt i ugnsfast form och häll över oljan. Mosa runt med en gaffel och ställ in i ugnen på 225 °C i ca 10 min.
  7. Sjud sparrisen i saltat vatten i ca 5 min.