Dovhjortsfilé med hasselbackspotatis

Dovhjortsfilé
Foto: TV4

Dovhjortsfilé med hasselbackspotatis

Av: Kent - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h 30 m

Höstlyx med dovhjortsfilé, hasselbackspotatis och kantarellsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 20 potatisar, jämnstora
  • smör, till stekning
  • 2 msk sesamfrön
  • flingsalt
  • 1,5-2 kg dovhjortsfilé
  • salt
  • peppar
  • 1 grönsaksbuljong
  • ca 1 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • soja
  • 1 msk majsstärkelse
  • 400 g haricots verts
  • matolja, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 0,5 dl vitt vin
  • 100 g kantareller
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 krm persilja
  • 1 granatäpple
  • 1 syrligt äpple
  • 4 msk rostad lök

Gör så här

  1. Skala potatisen och skiva dem tunt men inte helt igenom.
  2. Lägg på en plåt och pensla med smält smör. Strö på sesamfrön och flingsalt.
  3. Tillaga i varmluftsugn 225 grader i 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 115 grader.
  5. Krydda köttet med salt och peppar. Stek runt om i stekpanna med smör. Lägg köttet, en buljongtärning smör och vatten i en form och stoppa in det i ugnen. Låt köttet vara inne i 15 minuter och ös köttet upprepade gånger och tag sedan ut och lägg i folie, låt vila i 20 minuter.
  6. Häll av stekskyn i en kastrull, koka ihop med grädde och crème fraîche, smaka av med salt och peppar. Tillsätt soja efter smak. Red av såsen med maizena smör.
  7. Bryn kantareller och gul lök, blanda i såsen. Toppa med finhackad persilja.
  8. Värm haricots verts i en kastrull, blanda med matolja, en pressad vitlök, en halv chili och en halv dl vitt vin.
  9. Skär upp köttet i lagom bitar.
  10. Kärna ur granatäpplet och garnera med det samt rivet äpple och rostad lök.
  11. Lägg potatis och cirka 200 g kött och servera med kantarellsås och haricots verts.