Donal Skehans indiska köttbullar

POPULÄRT
koket.se
Donal Skehans indiska köttbullar
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Donal Skehans indiska köttbullar

20 ingredienser

35 m

Kryddiga köttbullar i tomatsås. Serveras med saffransdoftande ris, mandel och koriander.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 450 g blandfärs (mager)
  • 1 gul lök, riven (eller fint hackad)
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk garam masala

Tomatsås1 msk solrosolja

  • 1 grön chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 500 ml passerade tomater

För pilaffris

  • 1 krm saffran
  • smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 lagerblad
  • 350 g långkornigt ris
  • 6 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • färsk koriander
  • mandelspån, rostade

Gör så här

  1. Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora
  2. bollar.
  3. Hetta upp oljan en stor kastrull, tillräckligt bred för att köttbullar får plats i ett lager med lock. Lägg i grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i
  4. tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och då och vänd köttbullarna så de tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan.
  6. Lägg saffran i en liten skål och täcka med två teskedar varmt vatten och låt dra i 5 minuter.
  7. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de
  8. mjuknat.
  9. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och
  10. saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering.
  11. Lyft upp köttbullarna pannan, skaka den försiktigt och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter.
  12. Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.