Donal Skehans indiska köttbullar

35 m
4
Donal Skehans indiska köttbullar
Foto: TV4
35 m
4

Du behöver

Köttbullar

  • 450 g mager blandfärs
  • 1 liten gul lök, riven eller fint hackad
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk garam masala

Tomatsås1 msk solrosolja

  • 1 grön chili, urkärnad och finhackad
  • 1 msk garam masala
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 500 ml passerade tomater

För pilaffris

  • 1 stor nypa trådsaffran
  • 1 klick smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 lagerblad
  • 350 g långkornigt ris
  • 6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Garnering

  • koriander
  • rostade mandelspån

Gör så här

  1. Lägg köttfärsen i en skål tillsammans med riven lök, koriander, ingefära, garam masala, en rejäl nypa salt och svartpeppar. Blanda med lätt fuktade händer, dela upp i 20 jämnstora bollar.
  2. Hetta upp oljan en stor kastrull, tillräckligt bred för att köttbullar får plats i ett lager med lock. Lägg i grön chili, garam masala, ingefära och gurkmeja, rör om och fräs i 1 minut och rör sedan i tomaterna. Koka upp, sänk värmen och krydda med salt och peppar.
  3. Tillsätt köttbullarna i pannan i ett jämnt lager och koka försiktigt i 25-30 minuter. Skaka försiktigt pannan då och då och vänd köttbullarna så de tillagas jämnt och inte fastnar på botten av pannan.
  4. Lägg saffran i en liten skål och täcka med två teskedar varmt vatten och låt dra i 5 minuter.
  5. Smält smöret i en 20 cm tjockbottnad kastrull, tillsätt lök och vitlök och koka försiktigt tills de mjuknat.
  6. Rör i lagerblad och ris och stek försiktigt under 1 minut. Tillsätt buljongen, saffran och saffransvatten och en tesked salt. Rör om en gång och koka på svag värme i 15 minuter. Fluffa upp riset före servering.
  7. Lyft upp köttbullarna pannan, skaka den försiktigt och låt såsen koka i ytterligare 5 minuter.
  8. Servera med ris och garnera med koriander och rostade mandelspån.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept