Donal Skehans gravade lax

koket.se
Donal Skehans gravade lax
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Donal Skehans gravade lax

13 ingredienser

4-5 dygn

Grava din egen lax! Det tar några dygn, men besväret är ungefär lika med noll. Servera gärna med inlagd gurka och dillsås.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,8 kg laxfiléer, 2 halvorna av
  • 2 krukor färsk dill, grovhackade
  • 6 msk havssalt
  • 10 msk strösocker
  • 2 msk svartpeppar, nymalen

gurka

  • 1 gurka
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 1 schalottenlök, mycket tunt skivad

crème fraiche med dill

  • 200 g crème fraîche
  • 0,5 citron, saft av
  • 1 kruka dill, finhackad

Gör så här

  1. Frys laxen minst 2 dygn innan den gravas.
  2. I en skål blanda hackad dill, havssalt, strösocker och svartpeppar.
  3. Lägg ut en stor bit plastfolie och lägg ut en tredjedel av dillblandningen.
  4. Placera ena sidan av laxen med skinnsidan nedåt på dillblandningen. Lägg en tredjedel av dillblandningen ovanpå.
  5. Placera den andra filén ovanpå med köttsidan nedåt och strö över resterande dillblandning på toppen.
  6. Linda laxen tätt med plastfolie. Lägg paketet i en ugnsfom och lägg en tallrik på med vikter som trycker ner paketet. Låt laxen att vila i kylen i max 5 dagar, 2-3 är att föredra, vänd den efter halva tiden.
  7. Skålen fylls med saft, det kan ligga kvar tills laxen är redo att serveras.
  8. När du är redo att servera, ta bort paketet från skålarna och torka rent från saft. Separera sidorna och skiva tunna skivor med en stor kniv.

Inlagd gurka

  1. I en skål, blanda ihop socker och vinäger tills sockret löst sig. Blanda i salt och schalottenlök
  2. och lägg ner tunna skivor av gurka. Täck över och låt vila i kylen i minst 2 timmar eller över natten.

Crème fraiche med dill

  1. Blanda ihop dill, crème fraiche, citronjuice och nymald svartpeppar.