Alexander Sergejevitj Stroganoff - Biff Stroganoff

Biff Stroganoff
Foto: Emma Wallte
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Alexander Sergejevitj Stroganoff - Biff Stroganoff

Av: Dominika Peczynski

Från: Malou efter tio

15 ingredienser

Rätten är uppkallad efter den ryske greven Alexander Sergejevitj Stroganoff som levde på 1700- och 1800-talen. Det tvistas en del kring hur rätten kom till. En del säger att greven själv svängde ihop denna goda gryta i sin jaktstuga för att imponera på jaktlaget. Andra hävdar att det var grevens kock som hittade på den och dessutom vann en kocktävling i Sankt Petersburg med den. Hur det än är med den saken så finns receptet kvar och tillåter oss att njuta av denna traditionella ryska rätt med mycket gamla anor.

Ingredienser

portioner
  • 500 g mört nötkött, exempelvis utskuren biff
  • 3 msk smör
  • 1 gul lök
  • 250 g svamp
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater
  • 2 tärnade saltgurkor
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 dl smetana eller gräddfil
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • en smula socker

Gör så här

  1. Skär köttet i långa smala strimlor.
  2. Hacka löken och skiva svampen.
  3. Fräs svamp, lök och kött i en stekpanna tills allt fått en gyllene färg. Lägg över i en stor gryta.
  4. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, senap och vetemjöl.
  5. Häll i vatten och låt koka i cirka sju minuter. Smaka av med salt, socker och peppar.
  6. Tillsätt smetana och den hackade saltgurkan mot slutet och värm en stund till.