Makowiec – polsk vallmokaka

Makowiec – polsk vallmokaka
Foto: Emma Wallte
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Makowiec – polsk vallmokaka

Av: Dominika Peczynski

Från: Malou efter tio

17 ingredienser

Min pappa har aldrig lagat särskilt mycket mat. Den generationens män från Östeuropa har inte för vana att göra det. Köksbestyren överlät han med varm hand till min mamma. Men jag vill ändå minnas att när det gällde just detta bakverk så stod han i köket med förklädet på och bakade så fingrarna glödde.

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 4 tsk torrjäst
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 2,4 dl mjölk, varm
  • 7,2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 4 tsk vaniljextrakt
  • 4 msk smör, smält

Fyllning:

  • 200 g vallmofrö
  • 1,2 dl strösocker
  • 4 msk smör
  • 1,6 dl russin
  • 1,8 dl mald mandel
  • 0,25 tsk vaniljextrakt
  • 4 msk honung
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Degen: Blanda jäst, socker och salt i en stor skål.
  2. Häll i mjölken och rör om tills allt löst upp sig.
  3. Rör ner 2,5 dl vetemjöl och låt sedan degen växa till dubbel storlek på ett varmt ställe i cirka en kvart.
  4. Blanda ner ägg, äggula och vaniljextrakt.
  5. Knåda ner återstoden av mjölet och smöret ner i degen.
  6. Varva mjöl med smör och tillsätt lite i taget.
  7. Fortsätt knåda tills degen är slät och elastisk.
  8. Placera degen i en stor skål, täck med en kökshandduk och låt jäsa i cirka en timme tills den blivit dubbelt så stor igen.
  9. Fyllningen: Låt vallmofröna puttra i vatten tills de blir mjuka, i cirka 40 minuter.
  10. Sila bort vattnet och kör till en smet i matberedaren.
  11. Lägg tillbaka vallmosmeten i kastrullen och tillsätt smör, russin, mandlar, vaniljextrakt och honung.
  12. Koka i cirka 15 minuter. Lyft sedan av och låt svalna.
  13. Värm ugnen till 175 grader.
  14. Kavla ut degen till lagom stora rektanglar.
  15. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i vallmosmeten.
  16. Bred ut smeten över degen och lämna dryga två cm i kanterna.
  17. Rulla degen, ungefär som en rulltårta och nyp till på ändarna för att tillsluta.
  18. Placera rullen på en bakplåt täckt med bakpapper, pensla med lättvispad äggvita och baka i cirka 50 minuter tills den låter ihålig då man knackar på den.
  19. Servera kall.