Ryska blinis

1h 40 min
4

Rysk förrätt bestånde av med smetana och löjrom samt borstj. Ryska fylliga smaker samsas i en förrätt. /Dominika Peczynski

Vintips från Dominika
77119 Jean-Louis Rose Brut

Dominika bjöd även på

Plov


Glass med vodkamarinerade skogsbär



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 juni 2011
Visa mer
1h 40 min
4

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 st äggulor
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk gräddfil
  • 2 st äggvitor
  • smör till stekning
  • 200 g löjrom
  • 1 st rödlök, hackad
  • Smetana eller creme fraiche
  • 500 g rödbetor , råa
  • 2-3 gula lökar
  • 1-2 morötter
  • 250 g vitkål
  • 2-3 msk smör
  • 1,5 l buljong, grönsaks- eller kött
  • Svartpeppar
  • 1-2 lagerblad
  • Vinäger, efter smak
  • Salt
  • Smetana eller crème fracihe till servering

Gör så här

  1. Blinier
    Smula ner jästen i en skål.
  2. Värm mjölken fingervarm (37 grader).
  3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Rör ner båda mjölsorterna, äggula, resten av mjölken och saltet.
  5. Rör smeten tills den är helt slät.
  6. Täck över skålen med en kökshandduk och låt smeten jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur.
  7. Blanda i gräddfilen.
  8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
  9. Värm upp en plättlagg och lägg i smöret.
  10. Klicka i smeten, ca 1.5 msk till varje blinie.
  11. Vänd och stek på andra sidan när de har jäst upp och stelnat på ovansidan.
  12. Klicka på smetana, hackad rödlök och en klick löjrom.
  13. Borstj
    Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.
  14. Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg.
  15. Tillsätt buljongen och kryddorna.
  16. Koka under lock på svag värme i cirka en halvtimme.
  17. Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven, detta ger en fin färg till soppan.
  18. Servera med smetana eller crème fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept