Venezuelansk mat

Venezuelansk mat
Foto: tv4
Niclas Wahlgren
Niclas Wahlgren

Venezuelansk mat

Av: Dogge Doggelito, Niclas Wahlgren

Från: Fest hos Bagge Wahlgren

26 ingredienser

Pabellón criollo, kreolsk köttgryta med svarta bönor, ris och stekt banan.

Ingredienser

Steg 1

  • ca 1 kg flankstek, strimlad
  • salt (efter smak)
  • 1 gul lök
  • 1 selleristjälken
  • färsk persilja och koriander
  • 1 röd paprika

Steg 2

  • matolja
  • 2 gula lökar
  • 2 röda paprikor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tomater
  • svartpeppar
  • färsk koriander
  • färsk persilja
  • achiote (paprikabuljong)

Caraotas negras

  • 800 g svarta bönor, färdigkokade
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 gröna paprikor, hackade
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk rörsocker
  • 3 msk matolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin

Till servering

  • ris, kokt
  • kokbanan, skivad och stekt

Gör så här

Steg 1

  1. Lägg köttet i vatten(så mycket vatten att det täcker köttet).
  2. Hacka grönsakerna i små bitar, blanda i.
  3. Sätt på lock, koka på låg värme i 4 timmar eller tills köttet är mjukt.
  4. Ta ur köttet, låt svalna, strimla för hand trådsmalt och ta bort eventuellt fett.

Steg 2

  1. Fräs strimlat kött i en gryta, stek i ungefär 3 min på medelvärme och strö på ca 1 msk paprikabuljong.
  2. Tillsätt tomater, svartpeppar, koriander och persilja. Låt puttra i 15 min utan lock, tillsätt lite av köttbuljongen från steg 1.

Caraotas negras

  1. Häll de svarta bönorna i en kastrull, tillsätt paprika, koka på svag värme med lock. Fyll ev. på med vatten under tiden.
  2. Tillsätt salt och råsocker.
  3. Fräs olja, lök och vitlök i en stekpanna tills de mjuknat, tillsätt spiskummin.
  4. Häll över löken i kastrullen med bönblandningen, låt koka i 10-15 min på låg värme utan lock.
  5. Servera köttgrytan med de svarta bönorna samt ris och stekt matbanan.