Djupfryst crème fraiche-tårta

Djupfryst crème fraiche-tårta
Foto: TV4

En frisk tårta som kan förberedas långt i förväg och bara plockas fram ur frysen en halvtimme före servering. Servera som dessert eller till kaffe. Till den här tårtan behöver du en form med löstagbar botten.

19 mars 2010
Visa mer
10

Du behöver

  • 8-10 krossade digestivekex
  • 75 g smält smör
  • 4 äggulor
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner
  • 1 lime
  • 4 dl créme fraiche
  • 4 äggvitor
  • 3 dl vispad grädde

Bärkompott:

  • 2 dl hallon
  • 1 dl jordgubbar
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Krossa digestivekexen, antingen i mixer, matberedare eller i en mortel. Smält smöret. Blanda krossade digestivekex med smält smör och tryck ut jämnt i bottnen på en form med löstagbar botten.
  2. Skilj äggulorna från vitorna. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Blanda ihop äggulor, socker, vaniljsocker, skal och saft av citron och lime och crème fraiche. Rör ihop tills sockret har löst sig.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att vitorna rinner ut. Vispa grädden. Vänd ner de hårt vispade äggvitorna och den vispade grädden. Häll i smeten i formen och ställ in den i frysen.
  4. Rårörd bärkompott: Mosa hallonen. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med florsocker. Servera till tårtan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept