Dinkelfrallor

Dinkelfrallor
Foto: Sonja Dahlgren
Maria Blohm
Maria Blohm

Dinkelfrallor

6 ingredienser

30 m + 12 h

De enklaste och godaste frallorna jag vet – dels för att jag gillar dinkel och honung tillsammans, dels för att det är så lätt att röra ihop degen på kvällen och få nybakade frallor till frukosten. /Maria

Receptet är ur Maria Blohms kokbok "Alla kan baka".

Ingredienser

portioner frallor
  • 300 g vatten, kallt
  • ca 2 g färsk jäst, stor som en ärta
  • 10 g honung
  • 100 g fullkornsdinkelmjöl
  • 300 g siktat dinkelmjöl
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen och honungen i det. Väg sedan upp alla övriga ingredienser. Häll ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
  2. Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller degskrapa. Du kan köra degen i degblandare, men det är inte nödvändigt, det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till så att inget mjöl ligger torrt och oblandat.
  3. Låt degen vila i rumstemperatur i en bunke övertäckt med plast i 10–12 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader, ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.
  5. Med hjälp av två skedar forma degen till 8 frallor och lägg dem på plåten. Mjöla lätt ovanpå med dinkelmjöl om du vill.
  6. Grädda frallorna i 250 grader i 15 minuter. Låt svalna något innan du skär i dem.