I samarbete med Kung Markatta

Dinkel- och dadelkanelbullar

3 h
24 bullar
Kung Markatta Kanel och dinkelbulle
Foto: Kung Markatta
3 h
24 bullar

Du behöver

Fyllning

  • 150 g Kung Markattas dadlar, grovt hackade
  • 0,75 dl vatten
  • 100 g mjukt ekologiskt smör
  • 3 msk kanel

Deg

  • 1 msk nymald kardemumma
  • 5 dl ekologisk mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 0,5 dl Kung Markattas vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g mjukt ekologiskt smör
  • 1 ekologiskt ägg, uppvispat
  • 9 dl dinkelmjöl, siktat
  • ca 5 dl vetemjöl special

Topping

  • 1 ekologiskt ägg, uppvispat
  • Kung Markattas sesamfrön

Gör så här

  1. Blötlägg dadlarna i vattnet i minst 2 h.
  2. Blanda kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg.
  3. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjölen och arbeta ihop till en smidig men ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i en timme.
  4. Under tiden som degen jäser mixa ihop dadlar, vatten, smör och kanel till en jämn fyllning.
  5. När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda lite och kavla ut till en rektangel. Fördela hälften av kanelfyllningen över rektangeln. Vik in de två långsidorna så att du får tre lager ovanpå varandra. Skär i ca 2 cm breda skivor. Snurra skivorna två gånger och vik in kanterna i mitten och lägg varje bit i en bullform på en plåt. Upprepa med den andra deghalvan.
  6. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  7. Pensla bitarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ca 10 minuter i den nedre delen av ugnen tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna något och njut!
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med Kung Markatta

Fler goda recept

Fler från Kung Markatta

Visa alla recept från Kung Markatta