Vilda biffar

Vilda biffar
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Vilda biffar

16 ingredienser

Nu är det så ställt med jorden att vi inte borde äta så mycket kött. Särskilt inte kossor och grisar. Men vilda djur är det lite mer fritt fram med. Då tänker man ju gärna på skogens stoltaste djur: älgen! Med dessa biffar gör du skogens konung rättvisa! Recept från boken Din matkasse

Kom ihåg att det inte bara är svampar som kan plockas under hösten! Du kan även plocka en massa poäng i att skämma bort dig själv. Olika bra sätt att plocka självbortskämningspoäng är genom: massage med väldoftande olja, ohemula mängder engelsk kostymfilm./Husmorsorna

Ingredienser

  • 3 msk ströbröd
  • 3 msk viltfond
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk whisky
  • 2 äggulor
  • 1 gul lök, riven
  • salt
  • svartpeppar, grovmald
  • 500 g älgfärs
  • smör

Sås

  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1-2 msk viltfond
  • 2 msk messmör
  • 1 msk whisky
  • 0,5 msk soja

Gör så här

  1. Vi börjar med färsen! Ner med allt utom köttet i en bunke.
  2. Rör om ordentligt och låt det stå där och svälla till sig ett tag.
  3. Sedan kan du hiva ner färsen. Blanda om och platta till ett skönt gäng biffar.
  4. Sätt ugnen på 100 grader. Låt smöret fräsa i pannan och sedan steker du ett par biffar åt gången.
  5. Låt dem få en fin yta innan du stoppar in dem i ugnen. På det sättet slipper du steka sönder hela ditt hem!
  6. Låt stekpannan fixa ytan och ugnen göra resten.
  7. Ner med vattnet i den köttgosiga pannan. Koka upp och vispa runt. Mmmm, gott. Det kan få koka rätt bra där i pannan.
  8. Tillsätt resten som har med såsen att göra, smaka av, och låt allt puttra sig simmigt och mumsigt.
  9. Lägg till sist ner biffarna i såsen en liten stund, och låt allt bli ännu godare tillsammans.
  10. Njut sedan av dina biffar med smarrigt potatismos till och rårörda lingon. Herregud – hur gott kan det bli?!