Friterad fläskfilé med sötsur sås

friterad fläskfilé
Foto: Jenny Grimsgård
Från Din matkasse

Friterad fläskfilé med sötsur sås. Du behöver ingen fritös för att fritera fläskfilé, det går bra med en djup stekpanna. Recept från boken Din matkasse

Din matkasse


Friterad fläskfilé är en klassiker, framför allt för oss här i väst. Och det är barnsligt gott med köttet, den knapriga frityren, den där sötsyrliga såsen att dippa i samt den vinägerfriska gurksalladen som fräschar upp hela tillställningen.

8 augusti 2012
Visa mer

Du behöver

  • 0,5 dl sesamfrön
  • 5 dl neutral olja att fritera i
  • 700 g fläskfilé
  • Flytande honung
  • 4 portioner jasminris

Frityrsmet till fläskfilé

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 msk majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl vatten
  • 4 tsk olja
  • 0,5 st citron, pressad

Sötsur sås

  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 dl ketchup
  • 0,5 st kycklingbuljongtärning
  • 1 msk socker
  • lite salt
  • 2 msk risvinäger (eller vanlig vitvinsvinäger)

Gör så här

  1. Friterad fläskfilé
    Dra fram en stor och djup stekpanna.
  2. Börja med att rosta sesamfrön. Det är bara att hälla ner fröna i en het panna och låta dem bli lite fint gyllenbruna.
  3. Lägg dem sedan i en liten skål och pytsa i en massa olja i pannan. Låt oljan bli riktigt varm.
  4. Under tiden vevar du ihop din frityrsmet. Blanda mjöl, majsmjöl, salt och bakpulver i en stor skål
  5. I en annan skål blandar du vatten, olja och citron.
  6. Nu häller du ner lite av citronvattnet i mjölbunken och så vispar du, häller ner lite mer, vispar slätt, och så vidare tills allt är blandat och ser fint ut.
  7. Sedan är det bara att doppa köttbitarna (skär fläskfilén i munsbitar) i smeten, låta dem rinna av och vänd ner dem i den heta oljan.
  8. Ett par minuter på varje sida brukar vara lagom. Låt dem rinna av på lite hushållspapper.
  9. Pensla sedan med lite flytande honung och strössla över sesamfrön, lite snyggt så där.
  10. Servera med lite jasminris till samt med den sötsura såsen och gurksalladen.
  11. Sötsur sås
    Fram med en kastrull! Hetta upp oljan och blanda sedan ner ketchup och buljong. Rör om och låt koka ihop. 
  12. Krydda med resten, rör om igen, smaka av (kanske lite mer vinäger eller salt?) och sedan är det klart!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept