Dillkött på lamm med blomkål och broccoli

Dillkött på lamm med blomkål och broccoli
Foto: TV4

Dillkött är traditionell husmanskost, ibland kallas det även frikassé. Servera med kokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg befritt lammkött
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan

Sås:

  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • finhackad dill

Ättiksblandning:

  • 2 msk ättika
  • 2 msk socker
  • 100 g dillstjälkar
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Skär köttet i 2 x 2 cm stora tärningar. Skala och skär purjolök, lök och morot i mindre bitar. Knyt in svartpeppar, vitpeppar, lagerblad och timjan i en kryddpåse av gasväv.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet. När vattnet kokar upp igen, häll av köttet i ett durkslag och spola hastigt av med kallt vatten. Diska ur kastrullen, lägg tillbaka köttet och fyll på med kallt vatten. När det börjar koka, skumma av och lägg i purjolök, lök, morot och kryddpåse. Koka köttet i ca 1 timme, kontrollera att det är mört. Ta upp köttet och kryddpåsen och koka ihop buljongen till 6–7 dl.
  3. Sås: Koka upp ättika, socker, dillstjälkar och vatten och koka ihop till 1 dl. Sila. Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner vetemjölet, spä med buljongen, lite i taget. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, häll i ättiksblandningen. Tillsätt köttet och den finhackade dillen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept