Dijonkyckling

Dijonkyckling
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Dijonkyckling

6 ingredienser

Klyv kycklingen och stek den i ugnen på franskt manér. Det här receptet kommer från Bourgogne eller närmare bestämt Dijon. Bjud potatis eller ris till. Även gröna bönor eller hel spenat smakar utmärkt till.

Ingredienser

portioner
  • 1 färsk kyckling (på ca 1,5 kg)
  • dijonsenap
  • 2,5 dl crème fraîche
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Klyv kycklingen och smörj en ugnssäker form. Lägg kycklinghalvorna i formen och bred ett tunt lager senap på dem med hjälp av en smörkniv. Ställ in formen i ugnen, där den ska stå i 15 minuter. Låt under tiden crème fraichen koka ihop lite i en kastrull.
  2. Ta ut kycklingen och häll över tre matskedar av crème fraichen. Stek i ugnen ytterligare 25 minuter och kontrollera att kycklingen är färdig. Köttsaften ska vara helt klar när du sticker på det tjockaste stället. Stek annars lite till.
  3. Lägg upp kycklingen på ett varmt fat. Skölj ur formen med resten av crème fraichen, skrapa loss allt det goda med träsked och koka upp i en kastrull. Smaka av med salt och peppar från kvarnen och vispa såsen slät. Servera såsen separat.