Test

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården? – Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjurkalvarna av mjölkrasdjur från mjölkbönder i vår närhet, det är vår affärsidé. Vi odlar egen vall och spannmål som blir foder till våra egna djur, sedan kör Daniel även lite entreprenad med våra maskiner.

– Nu har vi ökat ut djurantalet till en bit över 300. Djuren som kommer hit är två-tre veckors kalvar som vi föder upp till de är sjutton månader då de skickas till slakt.

Hur jobbar ni med djuren på gården?
– Vi lägger mest tid på de minsta, en kalv som kommer till oss tidigt i livet behöver sin mjölk och en fin övergång till tiden hos oss. Det är viktigt att få det att fungera bra i början då kommer det att gå bra hela tiden och bli ett harmoniskt djur.
– Tjurkalvarna äter eget välproducerat vallfoder med en del spannmål och även lite protein för de yngre, ibland får de potatis från en bonde i närheten, det är bra potatis som rensats bort på grund av skönhetsfel men hos oss blir det mat av den potatisen också.

Lokalt producerat kött, samarbetar ni med andra bönder i närområdet? Andra företagare?
– Vi levererar vårt kött till en lokal norrländsk aktör, vi provade med köttlådor till konsumenter men det är för tidskrävande och tog för mycket tid från djurskötseln. Vi samarbetar mycket och gärna med andra bönder, det finns väldigt mycket kompetens och det är enkelt att göra affärer med varandra även om man är goda vänner.

Har ni koll på djuren bakåt i kedjan och kan följa köttet?
–Ja, vi kan spåra alla djur bakåt så vi vet var våra kalvar kommer ifrån och kan titta på slaktstatistik, vilka som växer bra och liknande.

Varför just den här sortens verksamhet och inte något annat?
– Det är en rolig utmaning att köpa unga djur, de är i snitt tre veckor gamla och det är ett väldigt ung djur, det är en utmaning att få dem att må bra och börja växa.
– Lite vid sidan av har vi grisar, ett litet glädjeprojekt vi unnat oss eftersom vi har plats, men det är ingen större affärsverksamhet.

Hur jobbar ni för att djuren ska kunna bete sig naturligt?
– Vi har ganska stora ytor och försöker hålla djuren i sina grupperingar och i samma flock. De är tjurar och det är viktigt att de har sina utrymmen och inte splittrar gruppen, då blir de lugna och harmoniska och kan äta i lugn och ro.

Hur tänker och känner du när du går i matbutikens köttdisk? Får du inspiration att jobba annorlunda, pepp eller stolthet?
– Jag tycker det är glädjande att det börjar bli mer svenskt och att butikerna skyltar med det svenska, det är väl en frukt av efterfrågan. Fler och fler konsumenter ser fördelarna med inhemsk produktion.
– Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat och det blir det när djuren levt på ett vettigt sätt med det svenska djurskyddet. Det är väldigt glädjande.

Varför ska man välja svenskt kött?
– För att vi månat om djurens välfärd och alla hälsoaspekter som följer med det. Jag tycker också att lantbruket är en väldigt viktig basnäring i samhället, jag väljer själv svenska produkter så långt det går för jag tror det är en viktig motor i Sverige. Vi har goda förutsättningar här så vi kan väl utnyttja det, och kanske kan vi inspirera andra utomlands att höja sin kvalitet?

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit?
– Oj, jag har ju ätit så mycket kött. När det var val i september så ordnade våra barn en grillrestaurang hemma och grillade egen oxfilé. Vi firade att vi lever i en demokrati och att vi fick gå till valurnorna - den grillfesten var ett väldigt fint matminne.

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?
– Högrev är kanske lite uttjatad men värd att nämna igen, framdelskött är ofta väldigt bra, gör du en gryta så passar framdelskött väldigt bra.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h