“Det blir enfald istället för mångfald”

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönsson och hans lammgård Östra Sallerup och Bessinge. Magnus är dessutom ordförande i svenska fåravelsförbundet och vet en hel del om lamm och lammkött.

Hur ser verksamheten ut på gården?
– Vi har i dagsläget cirka 180-200 tackor som främst producerar lammkött och en del Gotlandsfår som ger fina skinn och även en bra köttprodukt. Utöver det köper vi in cirka 300 lamm per år från bönder runt omkring som vi föder upp fram till slakt, vi skickar totalt cirka 600 lamm till slakt per år.
– Vi har även växtodling och naturbetesmarker, vi odlar spannmål, raps och gräs som vi skördar som vinterfoder till djuren.

Jobbar ni på något speciellt sätt med djuren på gården? – Hälften av tackorna går på en golfbana utanför Lund där de går fritt och betar på arton hål, även på green, och det fungerar alldeles utmärkt. Golfbanan får en miljöprofil, och vi kan visa för konsumenten hur vi arbetar med våra djur.

Borde man använda får mer för att hålla öppet i landskapet?
– Absolut, många fårbesättningar är små och är en resurs, i stället för att ha maskiner som klipper mängder av ytor är det definitivt en möjlighet att använda får och vi får en chans att visa upp vad vi gör. Folk är längre ifrån oss bönder och vad vi gör idag och det är till nackdel för alla.

Berätta mer om djuren på gården?
–Vi har lamning två gånger per år, med dels den gamla lantrasen Finull som vi korsar med olika köttraser då vi får lamm som har ett gott kött och som växer bra när de äter gräs. Och vi har dessutom gotländska pälsfår med en stark modersinstinkt och karaktär som månar om sina lamm på ett fantastiskt sätt ute på betena.

Har de några speciella egenheter?
– Ja, speciellt de gotländska pälsfåren som ibland är envisare än jag. Till exempel när de går genom staketen om de tror det finns bättre bete på andra sidan till sina lamm, de sätter lammen före sig själva på ett fantastiskt sätt.

Hur jobbar ni för att djuren ska kunna bete sig naturligt?
– Vi gör ingenting för att motverka det i alla fall, att gå på naturbete är deras naturliga beteende fullt ut. Vi gör inga konstigheter med fåren egentligen, mer än att vi ordnar helt enkelt en herre i hagen och sedan blir det lamm.

Varför ska man välja svenskt kött?
– Vi har en djurskyddslag i landet som är i särklass, vi stympar inte våra djur, klipper inga svansar, kastrerar inga lamm eller klipper i öronen. Vi har en jättelåg antibiotikaförbrukning, vi jobbar med förebyggande åtgärder och djuren får penicillin först när det behövs. Dessutom ska man välja svenskt kött för naturvården. Våra får gör verkligen en insats för den biologiska mångfalden, de går på marker som inte går att odla så det är antingen häst, ko eller får vi ska ha där, att inte göra det blir enfald istället för mångfald.

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit?
– Lamm är en helt fantastisk produkt, men den största aha-upplevelsen var nog när jag åt fårkött. Vi fick olika smårätter med kött från fårtacka och det har gjort att jag fått upp ögonen för att lite äldre djur kan ha en fylligare smak med en massa karaktär.

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?
– Läggen är intressant och rolig, relativt sett är den ganska billig, gör ett långkok på den och låt den steka lågt och länge så blir det jättegott.
– Jag har mina favoriter efter säsong, i maj lägger jag en lammfilé på grillen som bara smälter i munnen och på hösten gör vi en mustig lammgryta, den är extra god dag två.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h