Persikopaj med hallonsås

Persikopaj med hallonsås
Foto: Martin Löf

Du behöver

Pajdeg

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk kallt vatten

Mandelkräm

  • 200 g sötmandel, skållad
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 100 g strösocker
  • 1 st citron, skalet
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 6 st färska persikor
  • 1 dl aprikosmarmelad

Hallonsås

  • 400 g hallon (frysta, upptinade går bra)
  • 2 msk florsocker
  • 0.5–1 dl vatten

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Pajdeg
    Skär smöret till degen i kuber och mixa snabbt ihop det med mjöl och vatten till en slät deg i en matberedare.
  2. Klä en pajform (cirka 24 cm i diameter) med degen och låt den stå i kylskåpet i 1 timme.
  3. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  4. Grädda pajskalet i 10–15 minuter.
  5. Mandelkräm
    Mixa mandeln fint i matberedaren, tillsätt resten av ingredienserna till mandelkrämen och kör tills det blir en kräm.
  6. Fördela mandelkrämen jämnt i pajskalet.
  7. Skiva persikorna och lägg skivorna tätt i formen.
  8. Grädda pajen i 30–40 minuter.
  9. Smält under tiden aprikosmarmeladen på låg värme i en liten kastrull.
  10. Pensla på marmeladen på pajen när det återstår 5 minuter i ugnen.
  11. Servera pajbitarna på en spegel av hallonsås, garnerade med en klick grädde.
  12. Hallonsås
    Mixa hastigt ihop ingredienserna.
  13. Passera blandningen genom en sil och späd eventuellt med mer vatten.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept