Hängmörad biff med grönpepparsås

Hängmörad biff med grönpepparsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Hängmörad biff med grönpepparsås

25 ingredienser

ca 40 m

Per Morberg serverar hängmörad biff med grönpepparsås och en råstekt potatiskaka.

Per Morberg använder hemlagad kalvfond som han gjort från grunden, använder du koncentrerad fond på flaska måste du minska mängden rejält och smaka dig fram - annars blir det för salt!

Kalvfond - Per Morbergs grundrecept »

Ingredienser

portioner
  • 800 g biff, hängmörad, i 4 skivor
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Grönpepparsås

  • 4 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grönpeppar i lag
  • 0,5 dl cognac
  • 3 dl hemgjord kalvfond (eller utspädd fond från flaska)
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar, nymalen

Råstekt potatiskaka

  • ca 1 kg fast potatis
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g smör
  • gräslök, hackad

Ugnsbakade tomathalvor

  • 2 tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl ströbröd
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Torka biffarna och putsa bort eventuella senor.
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött kött du vill ha).

Grönpepparsås

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.
  3. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor - gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.
  4. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Råstekt potatiskaka

  1. Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin. Lägg alltsammans i en bunke och salta och peppra.
  2. Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller flera små stekpannor.
  3. Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
  4. Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka.
  5. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida.
  6. Vänd och stek lika länge på andra sidan. Strö lite hackad gräslök över före servering.

Ugnsbakade tomathalvor

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform.
  3. Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
  4. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.