Hängmörad biff med grönpepparsås

ca 40 m
4
Hängmörad biff med grönpepparsås
Foto: Martin Löf
ca 40 m
4

Du behöver

  • 800 g hängmörad biff, i 4 skivor
  • smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Grönpepparsås

  • 4 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 0,5 dl grönpeppar i lag
  • 0,5 dl konjak
  • 3 dl hemgjord kalvfond(eller utspädd fond från flaska)
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen peppar

Råstekt potatiskaka

  • ca 1 kg stora potatisar av fast sort
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g smör
  • gräslök, hackad

Ugnsbakade tomathalvor

  • 2 tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl ströbröd
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Torka biffarna och putsa bort eventuella senor.
  2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött kött du vill ha).
  3. Grönpepparsås
    Skala och finhacka löken.
  4. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.
  5. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor - gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.
  6. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.
  9. Råstekt potatiskaka
    Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin. Lägg alltsammans i en bunke och salta och peppra.
  10. Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller flera små stekpannor.
  11. Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
  12. Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka.
  13. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida.
  14. Vänd och stek lika länge på andra sidan. Strö lite hackad gräslök över före servering.
  15. Ugnsbakade tomathalvor
    Värm ugnen till 200 grader.
  16. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform.
  17. Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
  18. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept