Den godaste äppelsmulpajen med rårörd vaniljkräm

Från Nyhetsmorgon

Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos Ahlénius lagade en grekisk buffé i Nyhetsmorgon. Här är deras recept på en härlig äppelpaj. 

1 augusti 2015
Visa mer

Du behöver

Smuldeg:

  • 250 g smör
  • 6 dl havregryn
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 msk nystött kardemumma
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 1,5 tsk vaniljulver
  • 0,5 tsk nyriven muskotnöt

Fyllning:

  • 1 kg Granny Smith-äpplen
  • 3 msk mald kanel
  • 0,5 tsk mald muskotnöt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk smör, till formen

Rårörd vaniljkräm

  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela smöret i tärningar och nyp ihop med resterande smuldegsingredienser till en smulig massa.
  2. Skär äpplena i 2 cm tjocka klyftor och blanda med kanel, muskotnöt och strösocker.
  3. Smöra en ugnsform, cirka 25 x 40 cm, och lägg hälften av smuldegen i bottnen av formen. Lägg över äpplena och strö resterande smuldeg över.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen i 30–35 minuter.
  5. Gör rårörd vaniljkräm genom att vispa äggulor, strösocker och vaniljpulver ljust och fluffigt. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i äggulesmeten. Låt stå kallt i 1 timme före servering.
  6. Servera äppelsmulpajen ljummen tillsammans med rårörd vaniljkräm.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept