Crème Brûlée med en gnutta lavendel

Crème Brûlée
Foto: Carl Kleiner
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Crème Brûlée med en gnutta lavendel

6 ingredienser

Världens mest kända franska dessert. Inte i någon ny tappning och inte heller med några konstiga bär eller ännu värre – en kvist citronmeliss på toppen. Bara ett riktigt bra recept på en riktigt bra och enkel dessert. Recept på crème brûlée är hämtat ur boken Den franske bagaren.

Läs mer om boken Den franske bagaren

Ingredienser

portioner
  • 2 vaniljstänger (gärna Tahitivanilj)
  • 120 g äggula [6 st]
  • 120 g strösocker
  • 600 g vispgrädde [6 dl]
  • 2-3 lavendel (blommor)
  • cassonadesocker, till bränning (råsocker)

Gör så här

Dag 1

  1. Snitta vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna.
  2. Vispa äggula, socker och vaniljfrön tills allt socker har smält. Färgen ska gå från mörkgul till ljusgul och smeten ska kännas len.
  3. Häll i grädden, lite i taget, samtidigt som du fortsätter att vispa.
  4. Plasta in smeten och låt den vila i kylen i 12 timmar.

Dag 2

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Rör om i smeten med en slickepott för att få upp vaniljfrön som sjunkit till botten.
  3. Fördela smeten i sex ugnsfasta formar. Strö över 2–3 lavendelblommor i varje form (inte mer, smaken ska vara subtil och delikat – inte smaka gammelfarmors garderob).
  4. Ställ formarna i en långpanna med lite vatten i botten.
  5. Grädda i cirka 90 minuter i mitten av ugnen (ju större brûléeform, desto längre baktid).
  6. Brûléen är färdig när smeten har stannat och håller ihop även om du skakar formen lätt.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. Plasta in och låt formarna stå i kylen i några timmar.
  9. Strö över cassonadesocker och bränn av ytan före servering med en gasolbrännare.