Davids vildjäst

Från Leila bakar

En egen vildjäst gör du lätt själv men det tar ett par dagar.

Istället för russin går det lika bra med fikon eller torkade aprikoser.

Vildjästen håller sig i kylskåp 2-3 månader.

12 maj 2010
Visa mer

Du behöver

  • 125 g russin
  • 25 g socker
  • 50 g honung
  • 250 g vatten (28-30 grader)

Vid baktillfället

  • 20 g vildjäst
  • 30 g mjöl
  • 10 g ljummet vatten

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en glasburk.
  2. Skaka burken och ställ den på en varm plats, till exempel ovanför kylen. Obs! skruva inte åt locket på burken, då kan den explodera. Låt det vara lite på ”sniskan”.
  3. Efter 2-3 dagar, när russinen börjat flyta upp till ytan, man ser bubblor och det luktar skarpt. Då är vildjästen klar att silas av. Den bortsilade vätskan är vildjästen.
  4. Vid baktillfället
    När det är dags att baka på den blandar man 20 gram vildjäst med ca 30 gram mjöl och 10 gram ljummet vatten.
  5. Detta ska stå på en varm plats med locket på ”sniskan” över natten.
  6. Sedan är det bara baka.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept