Lammytterfilé med fettkappa, polentakräm, barolosky smaksatt med rostad vitlök, glaserad palsternacka och semi dried tomater

6

Du behöver

  • 1 .4 kilo lammytterfilé med fettkappa
  • rödvinssås
  • 5 dl barolo vin (eller annat rött vin)
  • 0,5 liter reducerad köttbuljong
  • 3 st vitlöksklyftor ½ msk
  • Polentakräm
  • 650 gram polenta
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 6 msk smör
  • 1 dl grädde
  • salt & peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • vatten
  • Semi dried tomater
  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar
  • Glaserade palsternackor
  • 6 st små palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 5 msk smör
  • 1 msk socker
  • salt & peppar

Gör så här

  1. Putsa bort eventuella senor och kryssa fettkappan med kniven. Dela upp köttet i ca 200 grams portioner
  2. Stek i hög värme med fettkappan neråt tills fettet fått en knaprig yta, vänd sedan köttet och tillsätt 2 msk smör och ös hela tiden köttet.
  3. Kör klart i ugn på 125 grader till önskad stekgrad (medium ca 52 grader innertemperatur)
  4. Låt köttet vila inlindat i smörpapper ca 8 min innan servering.
  5. Rödvinsåsen:
  6. Koka ihop allt och smaka av med salt och peppar och ev lite socker.
  7. Polentakrämen:
  8. Häll i polentan, vitlöken, 1 msk vinäger, 3 msk smör i en kastrull och täck med vatten.
  9. Sjud allt i ca en timme, se till så det inte kokar torrt, tillsätt då mer vatten.
  10. Mixa allt slätt och sedan passera ner det i en ny kastrull, vispa ner resten av vinägern, smöret och grädden, smaka av med salt och peppar.
  11. Semi dried tomater
  12. Dela tomaterna och lägg upp i ugnsfast form, strö över timjan, hackad vitlök, salta & peppra och ringla med olivolja. Torka i ugn på 60 grader i ca 2 timmar.
  13. Glaserade palsternackor
  14. Skala palsternackorna runda fina,
  15. Blanchera dem i saltat vatten så dom har kärna kvar. Häll av och sedan upp på papper.
  16. Fräs dem sedan i olivoljan, strö över sockret så det smälter och tillsätt smöret och låt allt sjuda ihop tills det får jämn och fin karamelliserad yta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept