Pissaladière

Pissaladière
Foto: David Loftus
Från Nyhetsmorgon

Det finns knappast någon annan rätt som sammanfattar Provence i lika hög grad som en pissaladière, Sydfrankrikes egen pizza. Sardeller, oliver och örter på en fin tunn botten är en suverän inledning på en måltid. Eller varför inte dela upp den i mindre bitar till ett glas rosé eller bubbel innan middagen. /Danyel
Receptet är hämtat ur kokboken Mina smaker från Provence.

Bengt Frithiofssons dryckestips
Samuel Adams
, art.nr 11261, 17,90 kr,
4 solar.

Läs mer om Mina smaker från Provence

2 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g pizzadeg (kan köpas färdig på de flesta pizzerior eller i livsmedelsaffärer)
  • olivolja, till stekning
  • 1 kg gul lök, i tunna ringar
  • 10 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk herbes de Provence (finns färdigblandad i kryddhyllan)
  • Svartpeppar, efter smak
  • 2 msk råsocker
  • 300 g sardeller i olja
  • 2 dl Niceoliver (eller andra smakrika svarta oliver)
  • 3 kvistar rosmarin, plockade
  • 2 msk timjanblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hetta upp en bottenskyla olja i en vid kastrull.
  3. Tillsätt lök och vitlök, blanda ordentligt.
  4. Tillsätt herbes de Provence, svartpeppar och råsocker.
  5. Låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.
  6. Lägg hälften av sardellerna i lökblandningen.
  7. Blanda.
  8. Smaksätt med ett par matskedar av sardelloljan.
  9. Värm tills sardellerna smält samman med löken.
  10. Kavla ut degen tunt på en smord eller mjölad ugnsplåt.
  11. Bred ut ett 1 cm tjockt lager lök- och sardellsmet på degen.
  12. Toppa med resterande sardeller samt oliver och örter.
  13. Grädda pissaladièren i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att den fått färg på undersidan.
  14. Låt svalna en aning och ät ljummen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept