Chokladtartine med havssalt och olivolja

Chokladtartine med havssalt och olivolja
Foto: David Loftus
Från Nyhetsmorgon

Salt, socker, olivolja och mörk choklad kan låta som en konstig kombination, men det är bland det bästa jag vet. Jag kan äta det till frukost, mellanmål och dessert. I synnerhet på sockerstekt surdegsbröd. /Danyel
Receptet är hämtat ur kokboken Mina smaker från Provence.

Bengt Frithiofssons dryckestips
Veuve Cicquot, art.nr 7421, 199 kr,
4 solar.

Läs mer om

Mina smaker från Provence


2 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • Smör, till brödskivorna
  • Strösocker, till panering
  • olivolja, till stekning

Chokladcrème

  • 200 g mörk choklad, i bitar
  • 2 dl grädde
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk havsflingsalt

Gör så här

  1. Chokladcrème
    Koka upp grädde och olivolja till crèmen i en kastrull.
  2. Dra kastrullen av värmen, tillsätt choklad.
  3. Rör till en slät smet.
  4. Tillsätt salt.
  5. Låt svalna i rumstemperatur.
  6. Brödskivor
    bred brödskivornas bägge sidor med smör.
  7. Vänd dem i socker.
  8. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
  9. Stek bröden på hög värme på bägge sidor.
  10. Låt svalna en stund på hushållspapper.
  11. Servera med chokladcrèmen på.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept