Kronärtskockor à la Paysanne

Kronärtskockor à la Paysanne
Foto: David Loftus

Kronärtskocka på franska! Servera som förrätt, eller varför inte som en huvudrätt? Recept från Danyel Coets kokbok Mina smaker från Provence.

Det här smakar såväl Provence som helg för mig. Den enkla rustika skockan med vinägerdipp serverades ofta innan söndagsgrytan hemma hos oss. När alla i familjen plockat färdigt med kronärstskockan var köttgrytan förunderligt nog alltid klar
att serveras. Prova själv får du se. /Danyel

Läs mer om

Mina smaker från Provence


2 mars 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st kronärtskockor
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 st morötter, tärnade
  • 1 st schalottenlök, hackad
  • 8 st vitlöksklyftor, krossade
  • 75 g rökt fläsk, fint tärnat
  • 4 st lagerblad
  • 3-4 kvistar timjan, hela
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 3,5 dl vitt vin
  • 1 dl buljong
  • 0,5 st citron
  • 8–12 cocktailtomater

Serveras med

  • Ett gott bröd

Gör så här

  1. Avlägsna kronärtskockornas yttersta blad och dela skockorna i halvor eller kvartar.
  2. Hetta upp olja i en stekgryta.
  3. Stek kronärtskockorna ca 5 minuter, utan att de tar färg.
  4. Tillsätt morötter, lök, vitlök, fläsk samt kryddor i grytan.
  5. Häll vin och buljong över skockorna.
  6. Tillsätt den halva citronen och de hela tomaterna.
  7. Låt sjuda 25–35 minuter.
  8. Servera skockorna tillsammans med grönsaker och buljong i djupa tallrikar och gärna ett gott bondbröd till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept