Dansk leverpastej

Dansk leverpastej
Foto: TV4

En rustik och god leverpastej, som gör sig utmärkt såväl på julbordet som till pålägg året runt. Saltgurka är gott till.

26 januari 2009
Visa mer
1
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • ca 600 g svinlever
  • 400 g späck
  • 10-12 ansjovisfiléer
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malda nejlikor
  • ett par skivor bacon

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200”. Mal levern på kvarn tillsammans med späck, lök och ansjovis till en fin färs. Eller mixa den i matberedare.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd efter hand med mjölk. Krydda och koka till en tjock stuvning 5-10 minuter. Ta såsen av värmen och rör ned äggen ett i sänder. Vänd ned leverfärsen.
  3. Slå smeten i en eller flera höga formar. Täck med folie och gör några lufthål. Grädda i vattenbad mitt i ugnen cirka 1 timme. Ta bort folien mot slutet så att ytan får färg. Serveras med lättstekta baconskivor över.
Kommentera receptet

Fler goda recept