Cheesecake med saffran

Cheesecake med saffran
Foto: Fredrik Zäll

Cheesecake med saffran

Av: Daniel Roos

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

Daniel har garnerat med passionspuré, men hittar ni inte det så garnera med passionsfrukt eller vad helst ni önskar. Till jul passar det bra med saffran. /Fredrik Zäll

Måttangivelser
Exakta mått kommer under fredagen.

Gör 6 stycken små eller en stor cheesecake.

Jens Dolks dryckestips
Muscat de Beaumes de Venise 2007, art.nr 8181, 149 kr (3 Solar)
Uppspritat vin från södra Frankrike druvig lätt parfymerad doft. Smakrikt dessertvin med apelsinsyrlighet i eftersmaken.

Fredrik Zälls dryckestips
Stoneleigh Pinot Noir, art.nr 16394, Nya Zeeland

Musiktips
Staffan Hellstrand - Grindvalarnas Sång. Min mamma är en jäkel på cheesecake så jag lyssnar på herr Hellstrand och tänker på henne när jag tillagar denna smaskiga dessert. /Fredrik Zäll

Ingredienser

portioner
  • 200 g färskost
  • 1 förp saffran [0.5 g]
  • 75 g strösocker
  • 2 ägg
  • 150 g grädde
  • 200 g vit bakchoklad
  • 0,5 gelatinblad
  • 200 g pepparkaka, krossade
  • 60 g smör, smält

Till garnering

  • passionsfrukt (eller någon annan frukt du gillar)

Gör så här

  1. Blanda osten med sockret och saffran.
  2. Vänd sedan ned ägget med varsam hand.
  3. Blötlägg gelatinbladet i några minuter.
  4. Krama lätt ur det och smält det i en tom kastrull. Det går fort så var varsam.
  5. Vänd direkt ner gelatinet i ostblandningen med en slickepott och blanda runt.
  6. Smält den vita chokladen så att den är varm och go’.
  7. Vispa ner den varma vita chokladen för hand så att smeten blir slät och fin.
  8. Vispa grädden och vänd sedan ner den i smeten.
  9. Ta fram sex fina portionsformar eller stansringar.
  10. Rör ihop de krossade pepparkakorna med det smälta smöret och pressa ihop dem lätt till en botten.
  11. Fyll därefter formarna med den goda smeten.
  12. Jag brukar garnera min cheesecake med passionsfrukt, men det är bara att välja och vraka bland godsakerna i fruktens värld.