Hälleflundra med ugnsbakade rödbetor, citron- och blåmusselsås och rostad körsbärspotatis

Hälleflundra med ugnsbakade rödbetor, citron- och blåmusselsås och rostad körsbärspotatis
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Hälleflundra med ugnsbakade rödbetor, citron- och blåmusselsås och rostad körsbärspotatis

Av: Daniel Rolk

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

55 min

Med flera formar i ugnen samtidigt är det både lätt och smidigt att laga den här hälleflundran med härligt rustika tillbehör.

Ingredienser

portioner

Hälleflundra:

  • 4 hälleflundra, portionsbitar à 160 g

Ugnsbakade rödbetor:

  • 8 delikatessrödbetor
  • grovt salt

Citron- och blåmusselsås:

  • 4 dl musselfond
  • 3 dl grädde
  • 1 citron
  • 0,5 gul lök
  • salt
  • peppar

Rostad körsbärspotatis:

  • 500 g körsbärspotatis
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hälleflundra: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek hälleflundran bara precis så att den blir gyllebrun i en stekpanna med smör.
  3. Lägg fisken i en form och baka den klar i ugnen, tills den får en innertemperatur av 50 grader. Använd en stektermometer.
  4. Ugnsbakade rödbetor: Lägg grovsalt i botten på en ugnssäker form, lägg rödbetorna på saltet och baka i 180 grader, tills de blir mjuka.
  5. Citron- och blåmusselsås: Lägg fond, grädde och grönsaker i en kastrull, riv skalet på citronen och lägg det i kastrullen.
  6. Koka upp och låt sjuda tills det får såskonsistens. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  7. Körsbärspotatis: Salta och peppra potatisen, lägg dem i en ugnsfast form med smöret.
  8. Baka potatisen i ugnen på 180 grader i cirka 25 minuter.
  9. Servera hälleflundran tillsammans med potatisen och de ugnsbakade rödbetorna och citron- och blåmusselsåsen.