Frasig fläsksida med blomkålskräm

Frasig fläsksida med blomkålskräm

Av: Daniel Räms

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

Serveras med citronsyrade grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fläsksida, med svål
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 blomkål
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm curry
  • 50 g smör
  • 8 steklökar
  • 2 kronärtskockor, små
  • 2 morötter (små)
  • 1 äpple, rött
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg fläsksidan med svålen nedåt, fyll på med vatten så att det täcker sidan till hälften.
  2. Lägg vitlöksklyftor och timjan runt om. Sätt in fläsksidan i ugnen på 175 grader i 2 timmar.
  3. Vänd fläsksidan och kör den så att svålen blir frasig (ca 1 timme till).

Tillbehör

  1. Skär ner blomkålshuvudet men spara några toppar till de syrade grönsakerna.
  2. Slå på grädden och och mjölken på blomkålen och koka den mjuk.
  3. Lyft blomkålen(spara vätskan!) och mixa den slät i en matberedare tillsammans med 30 g av smöret, smaka av med salt och curry.
  4. Bryn resten av smöret tills det får en nötig ton.
  5. Smaka upp blomkålsgrädden med det brynta smöret, salt och peppar till en god sås.
  6. Ansa och skala de övriga grönsakerna, koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  7. Koka upp citronjuice, socker och vatten till inläggningslagen. Lägg sedan i grönsakerna i lagen och låt den ligga och dra tills servering.

Vid servering

  1. Värm grönsakerna och häll sedan av lagen.
  2. Blanda upp grönsakerna med stavar av äpplet, örter, salt och peppar.
  3. Skär fläsksidan i lagom stora bitar.
  4. Lägg en klick av blomkålskrämen, lägg ut de syrade grönsakerna, lägg på fläsksidan och rippla lite sås över.