Surströmmingsklämma för nybörjare

Dags för surströmmingsfest!

Surströmming är en riktig vattendelare. Men med enkla knep och rätt tillbehör kan surströmmingen uppskattas av (nästan) alla! Här har vi samlat ihop några av våra allra bästa favoritrecept på surströmming och goda tillbehör.

Surströmming är egentligen inget annat än syrad strömming. Fisken fångas under lektiden på våren och läggs sedan i saltlake, det vill säga i saltmättat vatten i stora öppna träkärl. Efter några dagar hölls strömmingen över i nytt saltlake, fast den här gången med mindre saltmängd. Själv jäsningsprocessen av fisken kräver värme och därför rullas tunnorna ofta ut i solskenet. När strömmingen börjar jäsa får tunna ligga i 15-18 graders temperatur i upp till åtta veckor. Sedan läggs fisken i plåtburkar och fraktas ut i Sverige och även i resten av världen. Det är inte för inte som Sverige är känt för att ha "the stinkiest food in the world".

Surströmmingens historia
Jäsning är en gammal metod att konservera fisk på. När saltmängden och temperaturen är rätt blir ett mjölksyraenzym verksamt i fiskens ryggrad, vilket innebär att mjölksyra och aminosyrer uppkommer och fisken börjar jäsa. Syrorna har en antibiotisk effekt och aminosyrorna är smaker. Förr var det ett sätt att hantera livsmedel på, men idag gör vi det för smakupplevelsens skull.

Till surströmmingspremiären

ENKELT
Matjestallrik med brynt smör och romsås
POPULÄRT
Abba klassisk gubbröra med ansjovis
Mjukt kornmjölstunnbröd med anis och fänkål
Dill- och kumminsnaps

Dill- och kumminsnaps

Torbjörn Olsson