Dagen efter-kräftsoppa

koket.se
Dagen efter-kräftsoppa
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Dagen efter-kräftsoppa

20 ingredienser

30 m

Mustig kräftsoppa som passar perfekt att göra på överblivna kräftskal. Toppas med lax, krasse och körvel.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g skal från insjökräfta (helst svenska)
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 10 kvistar timjan
  • 2 stjärnanis
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • citron, färskpressad
  • salt
  • 50 g smör
  • 1-2 kvistar krondill

Tillbehör

  • 400 g lax, mittbiten
  • 0,5 gurka
  • salt
  • 0,5 ask krasse
  • 1 knippe körvel

Gör så här

  1. Fräs grönsaker, kryddor och kräftskal i olivolja, tillsätt krondill om ni hittar i butiken. Avsluta med att röra i tomatpuré. Slå på vitt vin och reducera till hälften.
  2. Slå i vatten och grädde. Låt puttra ca 10-15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer. Sila ner soppan i en ny kastrull och smaka av med citron och salt. Mixa skummig med smör innan servering.
  3. Skär lax, och gurka i mindre bitar och smaka av med salt. Lägg upp på tallrikar och garnera med krasse och körvel. Häll soppan i tallrikarna.