Curryrökt fisk med rökta heta vitlöksräkor, avokadomos och rökt majonnäs

Från Nyhetsmorgon

Johan Åkerberg serverade curryrökt fisk med rökta heta vitlöksräkor, avokadomos, plocksallad, rökt majonnäs och bröd när han gästade Nyhetsmorgon. 


18 juli 2015
Visa mer

Du behöver

  • 4 bitar à 150 gram kummel, torsk, sej eller kolja med skinn
  • 1 l saltlag (10%)
  • 1-2 msk currypulver
  • 0,5 kg jätteräkor med skal
  • 2 msk srirachasås
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 avokador, grova bitar
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 knippe koriander, grovhackad
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 0,5 l majonnäs

Gör så här

  1. Blanda saltlagen med currypulver i en skål eller form och lägg sedan i fiskbitar. Låt rimma, gärna över natten, 12-14 timmar. Låt fisken rinna av och lägg den sedan på galler. Varmrök i 60-70 grader 2-4 timmar tills innertemperaturen är 50-55 grader, alternativt i en ABU-rök på 10-15 minuter eller i en kastrull med durkslag och lock i 10-15 minuter.
  2. Blanda srirachasås, citronskal, vitlök och olja i en skål. Smaka av med lite salt och peppar. Lägg i räkorna med skal och låt dra 2-3 timmar. Lägg räkorna på galler och varmrök i 70-80 grader ca 1 timme, alternativt i en ABU-rök på 10-15 minuter eller i en kastrull med durkslag och lock i 10-15 minuter.
  3. Lägg avokado, vitlök, koriander, citronsaft och olivolja i en mortel. Smaka av med salt och peppar. Mortla till önskad konsistens. Om man vill kan man ställa fram morteln vid bordet och låta gästerna själva välja vilken konsistens moset ska vara.
  4. Bred ut majonnäsen i en vid och grund glas- eller plastform. Om du använder rökpistol, täck då formen med plastfolie och för sedan in rök 1-3 gånger. Smaka av efter varje gång. Om du använder vanlig rök, ABU-rök eller liknande, se till att ha så låg värme som möjligt. Sätt in formen i röken utan lock eller plastfolie och rök tills du är nöjd med mängden röksmak. Låt majonnäsen svalna och låt den gärna stå över natten med lock på i kyl, så att smaken får utveckla sig.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept