Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad

3h 40 min
Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Från Nyhetsmorgon

Nejlika, senap, ingefära och pepparrot gör den här laxen riktigt kryddig och julsmakande.

12 december 2007
Visa mer
3h 40 min

Du behöver

  • 2,5 kg färsk lax av mittbit
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk socker
  • vitpeppar från kvarn

Senapsblandning:

  • 0,5 msk veteströbröd
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk japansk soja
  • 2 st äggulor
  • 1 bunt dill, finskuren
  • 0,5 tsk nejlika, malen
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • 1 msk pepparrot, riven
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk Slottssenap

Äpple- och kålsallad:

  • 3 st äpplen
  • 0,5 st vitkålshuvud
  • 2 msk kokta korinter
  • 2 msk rödlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg laxen i en smord eldfast form eller ugnsplåt, strö på salt, socker och peppar och låt stå i kyl cirka 3 timmar att rimma.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till senapsblandningen och pensla över fisken. Baka sedan fisken i ugn cirka 20-25 minuter. Laxen kan gärna få vara lite rosa i mitten, det gör den bara godare och saftigare.
  3. Äpple- och kålsallad: Blanda vinäger, olivolja, honung, salt och peppar i en stor skål. Strimla vitkålen och hacka korintern. Skala och kärna ur äpplena och skiva tunt. Skala och hacka löken och strimla. Rör ner allt i skålen och låt vila i cirka 30 minuter.
  4. Ta ur fisken och servera med salladen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept