Kalvlägg med vitkål

6

Du behöver

  • 1 kg hel kalvlägg

Såsen:

  • 3 msk mald ingefära
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk salt, eller efter smak
  • 2 msk maizena, till såsredning
  • 1 vitkålshuvud
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk socker
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop ingefära, sirap och salt. Pensla kalvläggen runtom med blandningen och placera den i en ugnsfast form. Stek i ca 2 timmar i ca 125-gradig ugn. Ös ofta med buljongen som bildas i botten på formen. Dra ner värmen om ytan får för mycket färg.
  2. Dela under tiden vitkålshuvudet i stora klyftor. Behåll stammen, så håller den
  3. Ihop bättre. Koka klyftorna mjuka i lättsaltat vatten.
  4. Strimla schalottenlöken, finhacka vitlöken och stek det mjukt i smör. Salta och ha i sockret. Repa av timjanblad från stjälkarna och ha ner det och lagerbladen i grytan.
  5. Häll i vitvinsvinägern och blanda ner den blancherade vitkålen. Smaka ev av
  6. Med lite mera salt.
  7. Ta upp kalvköttet ur stekformen. Sila av skyn i en kastrull och red av till
  8. Sås med maizena.
  9. Skär upp kalvköttet och servera tillsammans med såsen och vitkålen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept