Colastek

Colastek
Foto: TV4

Älgstek kokad i coca-cola och soja med sås och valfritt tillbehör.

Cristers vintips: Canaletto Primitivo

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

22 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

Stek

  • älgstek, valfri storlek

Sky, grundrecept

  • 1,5 dl soja
  • 7,5 dl coca-cola
  • 4 tsk salt
  • 4 tsk grillkrydda (minska grillkryddan om du vill ha mer viltsmak och använd svartpeppar istället)
  • 2 tsk svartpeppar

Sås

  • 1,5 dl sky, silad
  • 1 dl grädde
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 4-5 msk lingonsylt
  • redning av mjöl och vatten
  • salt och svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Stek
    Börja med att tina köttet.
  2. Blanda ihop ingredienserna för coca-colaskyn i en gryta som rymmer steken.
  3. Se till att skyn täcker köttet. Om grytan är stor så kan du dubblera receptet tills det täcker
  4. Lägg ner steken och koka på medelstark värme tills temperaturen i mitten är ca 62 grader (använd kötttermometer).
  5. Låt köttet vila en stund på ett fat insvept i folie.
  6. Sås
    Sila skyn och häll ner i en egen kastrull.
  7. Tillsätt grädde, vatten, honung och lingonsylt.
  8. Låt koka upp.
  9. Vispa ner redningen i såsen lite i taget tills önskad konsistens uppnås.
  10. Skär köttet i tunna skivor och servera med sås, klyftpotatis och tomatsallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept