Crêpes Suzette

Crêpes Suzette
Foto: TV4

Smeten till crêpes ska svälla i två timmar, så ta med det i planeringen. Om du flamberar är det viktigt att tänka på att flytta dig bort från köksfläkten. Vaniljglass är gott till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,25 dl socker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 vaniljstång
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 4 dl mjölk
  • 1 msk vispgrädde
  • 25 g smör + smör till gräddning
  • 1 msk konjak

Till flambering:

  • 4 sockerbitar
  • 1 apelsin
  • 2 msk smör
  • 5 cl konjak
  • 5 cl Gran Marnier
  • strösocker
  • Till garnering:
  • florsocker

Till servring:

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda dem med mjöl, socker och salt. Vispa ner äggen, ett i taget, och de extra äggulorna. Vispa smeten slät och jämn. Blanda i mjölk och grädde och låt sedan smeten svälla i 2 timmar. Bryn smöret lätt och blanda ner det och konjak i smeten. Grädda så tunna pannkakor som möjligt i het panna med lite smör.
  2. Gnid sockerbitarna mot apelsinskalet och smält sockerbitarna i en panna. Dela apelsinen och pressa ner saften i pannan. Koka ihop en aning, lägg ner smöret och rör tills det blandat sig med apelsinsaften. Vänd ner pannkakorna och vik dem i fyra delar. Placera pannkakorna vackert i pannan.
  3. Häll över likören och konjaken och tänd på med en tändsticka. Skaka pannan och strö samtidigt över socker som av lågorna karamelliseras en aning och bildar en läcker yta. Servera genast med vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept