Crème Catalana family style

4

Du behöver

  • 12 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 310 g socker
  • 20 äggulor
  • 2 vaniljstänger
  • 1 apelsin, rivet skal från
  • 1 dl råsocker
  • brulée-brännare

Gör så här

  1. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur vaniljfröna och lägg frön och stänger i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Koka upp och låt sedan dra i 1 timme.
  2. Vispa ihop socker och äggula lite fluffigt och häll över gräddmjölken under omrörning. Lägg sist i det rivna apelsinskalet.
  3. Låt dra över natten.
  4. Ta upp vaniljstängerna och häll smeten i en lämplig ugnssäker form. Plasta formen och ställ den i ett vattenbad.
  5. Baka av i en 90° varm ugn tills smeten har stannat och gungar jämt. Ta ut formen och ta av plasten och låt puddingen kallna, låt den gärna sätta sig ordentligt över natten.
  6. Strö ett jämnt lager med råsocker över puddingen och bränn av med en gasbrännare innan servering.
  7. Vill du ha lite extra knäckyta så bränn två eller tre lager socker, det ger bara mer karaktär till din crème Catalana. Ställ den stora formen mitt på bordet så alla kan hugga in med varsin sked från sitt håll.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept