Crème brûlée med stjärnanis och aprikoser

Crème brûlée med stjärnanis och aprikoser
Foto: TV4

Aprikoserna behöver dra i sin sockerlag över natten, så gör dem dagen innan desserten ska ätas. Crème brûlée behöver stå en timme i ugnen så det är inte heller någon snabbmat. Allt kan dock göras helt klart i förväg och bara ställas fram på bordet vid servering.

19 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk brännvin
  • 6-9 torkade aprikoser

Brûlée:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1 stjärnanis
  • 3 äggulor
  • 2 tsk råsocker

Gör så här

  1. Koka upp sockret. Tillsätt brännvinet, lägg i aprikoserna och låt dem koka ca 3 minuter. Låt aprikoserna dra i lagen i några timmar, gärna över natten.
  2. Blanda vispgrädde, mjölk, socker och stjärnanis i en kastrull. Koka upp och dra kastrullen från värmen. Låt dra 15 minuter. Ta upp stjärnanisen. Vispa äggulorna och häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.
  3. Sätt ugnen på 125°. Lägg väl avrunna strimlade aprikoser i botten på 4 låga, vida portionsformar. Häll på brûléesmeten. Grädda i vattenbad i ugnen i ca 1 timme. Låt svalna helt. Sätt ugnen på 275° och “grill”. Strö över råsockret och sätt in formarna i ugnen någon minut till sockret smält.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept