Crème brûlée med persikor i rödvin

Crème brûlée med persikor i rödvin
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Crème brûlée med persikor i rödvin

10 ingredienser

Till den söta brûléen passar de rödvinskokta persikorna fint som balans.

Ingredienser

portioner
  • 2 persikor
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 kanelstång

Crème brulée:

  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 strösocker
  • 6 äggulor
  • 0,5 dl rårörsocker till gratinering

Gör så här

  1. Crème brulée: Värm ugnen till 175°. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde och socker i en kastrull tillsammans med vaniljfröna och stången. Ta sedan upp vaniljstången. Vispa äggulorna i en skål. Slå den heta gräddmjölken över äggen under vispning. Fördela äggsmeten i ugnssäkra portionsformar och ställ dem i en långpanna. Fyll långpannan med vatten så att det står två centimeter högt. Grädda i ca 20 minuter eller tills krämen stelnat. Låt svalna.
  2. Höj ugnsvärmen till 250° och grill. Dela persikorna och ta bort kärnorna. Skär i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med vin och kanel. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock i 5 minuter. Låt persikorna kallna i lagen.
  3. Strö råsocker över bruléerna och ställ i ugnen under grillen i två minuter eller tills sockret smält och blivit brunt och bubbligt. Servera omedelbart med persikorna.