Crème brûlée med limesockrade bär

Crème brûlée med limesockrade bär
Foto: TV4

Det som höjer den här brûléen ett par snäpp är tahitivaniljen. Limesockret drar ut saften och smaken ur de färska bären, som inte får vara övermogna. Du kan använda hallon, blåbär, jordgubbar och/ eller björnbär till den här rätten.

20 mars 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tahitivaniljstång eller 2 vanliga
  • 0,75 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • rivet skal från 2 lime
  • 6 dl blandade färska bär
  • 3 msk råsocker, cassonade

Du behöver också:

  • 6 ugnssäkra portionsformar
  • liten gasolbrännare

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100 °. Blanda grädde och mjölk i en kastrull. Dela och skrapa ut kärnorna ur vaniljstången. Lägg frön och stång i gräddmjölken och koka upp. Ta upp vaniljstången. Rör ihop äggulor och 3⁄4 dl socker och rör sedan ner den varma gräddmjölken i äggsmeten. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar.
  2. Ställ portionsformarna i ett vattenbad i ugnen. Tillagningstiden beror på formarnas utformning och kan variera mellan 45 och 60 minuter. Skaka försiktigt på formarna och kontrollera att brûléen har stannat. Ställ de färdiga formarna i kylen i 30– 40 minuter tills de kallnat helt.
  3. Värm ugnen till 300 ° och grill. Mixa 1⁄2 dl strösocker och limeskal i någon minut, så att det blir ett grönt granulat. Rensa bären och dela jordgubbarna i klyftor. Strö ett tunt lager råsocker över varje brûlée och ställ in formarna i het ugn så att råsockret karamelliserar, passa noga så att det inte bränns. Har du en liten gasolbrännare så bränner du ytan med den i stället. Blanda bären med limesockret och servera brûléen med bären i en skål vid sidan av.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept