Crème brûlée med guldkant och färska bär

2 h
4
Crème brûlée med guldkant och färska bär
Foto: TV4

En efterrättsklassiker som alltid går hem! Toppad med färska hallon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

22 augusti 2016
Visa mer
2 h
4

Du behöver

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 2 msk råsocker

Garnering

  • 4 jordgubbar eller 16 hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull tillsammans med stången. Tillsätt grädde, mjölk och hälften av sockret. Koka upp under omrörning. Ta av kastrullen från värmen.
  3. Vispa äggulor och resten av sockret vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
  4. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i ugnsfasta portionsformar. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten, så vattnet når upp till halva höjden på formarna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 h, tills krämen har stannat. Sätt in formarna i kylskåp och låt svalna helt.
  6. Strö råsocker över brûléen och bränn med en gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun karamell, upprepa gärna två gånger för extra knäck.
  7. Servera med färska jordgubbar eller hallon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept