Crema fritta alla Veneta

8

Du behöver

  • 400 g vetemjöl
  • 360 g strösocker
  • 10 äggulor (spara vitan till panering)
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 l mjölk 3 %

Till fritering och panering

  • osötad ströbröd
  • äggvita
  • frityrolja

Gör så här

  1. Blanda äggulor, socker, mjöl och citronskal i en hushållsassistent. Häll i lite av mjölken i taget, se till att allt blandas ordentligt.
  2. Häll i en kastrull och värm smeten på medelvärme tills den tjocknat. Rör om hela tiden. Krämen får inte stormkoka, utan bara sjuda. Det tar ca 3-4 minuter.
  3. Klä en plåt med plastfolie och häll i äggkrämen, det ska bli ett 3 cm tjockt lager. Plasta även ovansidan av krämen, så slipper du en tråkig hinna. Låt svalna i rumstemperatur, kyl sedan över natten. När krämen är så fast att den går att skära, dela den i 5x5 cm bitar.
  4. Till panering
    Vispa äggvitorna som blev över lätt. Vänd krämbitarna i äggvitan. Därefter i ströbrödet.
  5. Fritera dem i het olja tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt vila på papper. Vänd sedan i strösocker och servera halvvarma.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept