Coq au vin med kokt ris

Coq au vin med kokt ris
Foto: TV4

Coq au vin, som betyder tupp i vin, hör till de franska klassikerna. Kycklingen, vitlöken, vinflaskan och den långa koktiden är obligatoriska. Servera gärna ett gott bröd till, så att gästerna kan suga upp all den goda såsen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 3,5 dl rött vin
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • persiljestjälkar
  • 1 stjälk blekselleri
  • 20 champinjoner
  • 20 små lökar

Till servering:

  • kokt ris
  • bröd

Gör så här

  1. Stycka fågeln i 8 bitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar. Rulla fågelbitarna i mjölet. Skär fläsket i strimlor. Skala lök, vitlök och morot. Skär i mindre bitar. Stek fläskstrimlorna till fin färg i en stekgryta. Ta upp med hålslev. Lägg i en klick smör i fettet i grytan och lägg i lök, vitlök och morot. Fräs en stund.
  2. Skär sellerin i mindre bitar och ta bort stjälkarna från persiljan. Stek till sist fågelbitarna tills de får fin yta. Häll på vin, timjan, lagerblad, pepparkorn, persiljestjälkar och selleri. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter eller tills fågelbitarna är färdiga. När du sticker på det tjockaste stället ska köttsaften vara klar och genomskinlig. Koka annars en stund till.
  3. Skär champinjonerna i bitar och skala smålökarna. Bryn dem tills de får färg. Krydda såsen med salt och peppar. Strö över champinjonerna och löken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept