Coq au vin

Coq au vin
Foto: TV4

Känd fransk husmanskost. I originalreceptet ingår ungtupp, som här bytts ut mot kyckling. Traditionen säger att man till maten ska dricka samma vin som ingår i rätten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stor kyckling
  • 100 g rimmat sidfläsk
  • 4 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 3,5 dl rött vin
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • persiljestjälkar
  • 1 stjälk blekselleri
  • 20 champinjoner
  • 20 smålökar

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i 8 bitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar. Rulla kycklingbitarna i mjölet. Skär fläsket i strimlor. Skala lök, vitlök och morot. Skär i mindre bitar. Stek fläskstrimlorna till fin färg i en stekgryta. Ta upp med hålslev.
  2. Fräs lök, vitlök och morot i grytan. Skär sellerin i mindre bitar och ta bort stjälkarna från persiljan. Stek till sist kycklingbitarna tills de får fin yta. Häll på vin, timjan, lagerblad, pepparkorn, persiljestjälkar och selleri. Småputtra under lock i ca 30 minuter eller tills kycklingbitarna är färdiga. Stick på det tjockaste och kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig. Koka annars en stund till.
  3. Skär champinjonerna i bitar och skala smålökarna. Stek dem tills de får färg. Krydda såsen med salt och peppar. Strö över champinjonerna och löken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept