Cookies med basilikaparfait och färska jordgubbar

Cookies med basilikaparfait och färska jordgubbar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Cookies med basilikaparfait och färska jordgubbar

18 ingredienser

Cookies med hackad mörk choklad är en god avslutning på middagen. Här blir den extra festlig med en parfait som smakar av basilika och en liten kompott på jordgubbar.

Ingredienser

portioner

Chokladcookies:

  • 100 g smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 dl florsocker, drygt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 g bikarbonat
  • 0,5 vaniljstång
  • 150 g valnötter
  • 150 g mörk choklad
  • 1 ägg

Parfait:

  • 25 g färsk basilika
  • 2,5 dl matyoghurt
  • 6 äggulor
  • 50 g honung
  • 1,67 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde

Jordgubbskompott:

  • 250 g jordgubbar
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 färska basilikablad

Gör så här

  1. Parfait: Mixa basilika och yoghurt i en mixer. Vispa äggulor, honung och socker vitt och fluffigt. Tillsätt yoghurt och vispad grädde, fyll små formar med smeten och frys in.
  2. Chokladcookies: Rör ihop smör, socker, mjöl, bikarbonat och fröna från vaniljstången. Hacka valnötterna och chokladen och rör ner det. Vispa upp och tillsätt ägget. Forma smeten till en rulle i smörpapper och låt den vila i kylen. Skiva sedan upp rullen i 1/2 cm tjocka skivor. Baka i 175° i 12–15 minuter.
  3. Jordgubbskompott: Rensa och skölj jordgubbarna och skär dem i kuber, finhacka basilikan. Blanda jordgubbarna med socker och basilika, låt kompotten stå i kylen en stund så mognar smakerna.