Consommé med oxbringa

Consommé med oxbringa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Consommé med oxbringa

12 ingredienser

Consommé serveras gärna som fin entrérätt. En äkta lagas av klarifierad buljong. Riktigt finhackade rotsaker avger mycket smak i buljongen. För dig som vill ha en snabbare rätt finns utmärkt consommé på burk.

Ingredienser

portioner
  • 2 l köttbuljong
  • 1 morot
  • 1 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 knippe persilja, stjälkarna
  • 1 msk torr sherry
  • ev salt

Till klarifieringen:

  • 4 äggvitor
  • 100 g nötfärs

Till servering:

  • 500 g kokt oxbringa
  • 0,5 purjolök
  • färska örter

Gör så här

  1. Börja med att eventuellt kassera fettkakan som bildats på den kalla buljongen. Ansa morot och rotselleri och hacka mycket fint. Skala och finhacka löken.
  2. Blanda äggvitor, morot, selleri, lök och kött i en rymlig kastrull. Tillsätt den kalla buljongen under vispning. Sätt kastrullen på spisen och låt det långsamt koka upp, rör tills det bubblar till ordentligt. Låt buljongen sjuda utan lock i 30 minuter. Sila consommén genom finmaskig sil. Häll i sherryn och smaka om det behövs mera salt.
  3. Skiva oxbringan och värm den i lite av buljongen. Ansa och strimla purjolöken fint. Lägg upp oxbringan i fyra varma tallrikar, slå den heta consommén över och strö över strimlad purjolök. Dekorera med färska örter och servera genast.