Coda alla Vaccinara

koket.se
Coda alla Vaccinara
Foto: TV4
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Coda alla Vaccinara

17 ingredienser

Kokt oxsvans med tomatsås, pancetta och rotfrukter. Serveras med polenta.

Se Sergio Campogiani laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 kg oxsvans
  • 2 gula lökar (stora)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 kg hela konserverade tomater
  • 200 g pancetta
  • 2 dl rött vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Polenta

  • 2 l vatten
  • 1 msk grovt salt
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kg majsmjöl

Servering

  • pecorinoost, riven

Gör så här

Oxsvans

  1. Halvera 1 morot, 1 gul lök och 1 selleristjälk och lägg alltsammans i 1,5 liter vatten. Salta. Tillsätt oxsvansen och låt koka i 30 minuter.
  2. Hacka resten av grönsakerna och tärna pancettan. Värm upp olivoljan i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Fräs först pancettan, sedan de hackade grönsakerna.
  4. Flytta över den kokta oxsvansen till kastrullen med de brynta grönsakerna. Stek köttet så det får en brynt yta.
  5. Häll i vinet och de hela tomaterna. Låt sjuda upp och addera sedan grönsaksbuljongen varefter vätskan reduceras. Oxsvansen är klar när köttet släpper från benet.

Polenta

  1. Koka upp vattnet med en struken matsked grovt salt och olivolja.
  2. Strö över majsmjölet i det kokande vattnet. Rör om hela tiden i ca 20 minuter tills polentan släpper från botten av kastrullen. Då är polentan klar.
  3. Bred ut polentan på en stor skärbräda, ungefär ett 2 cm tjockt lager. Häll sedan först över såsen på polentan, placera sedan ut oxsvansen
  4. och strö över riven pecorinoost. Smaklig måltid!